Langinkoski oli jo keskiajalla tunnettu lohistaan. Kalastusoikeudet kuuluivat kahteen otteeseen kaukaisille luostareille, ensin 1380-luvulta lähtien jonkin aikaa Vadstenan luostarille ja myöhemmin 1790-luvulta 1840-luvulle Valamon luostarille.
Langinkosken keisarillinen kalastusmaja sijaitsee Kotkassa, kauniin ja kuohuvan Langinkosken äärellä Kymijoen suistossa. Yli sata vuotta sitten paikkaan ihastui Venäjän tuleva keisari Aleksanteri III, joka rakennutti kalastusmajan ja vietti siellä kesäpäiviä perheineen .
Tanskan prinsessa, josta tuli Venäjän keisarinna Maria Feodorovna vuonna 1881. Prinsessa muistelee elämänsä eri vaiheita.
Keisariperhe vietti Langinkoskella leppoisia lomapäiviä. Keisari itse vietti mielellään aikaa lastensa kanssa, ja vei heidät kävelyretkille metsään poimimaan marjoja ja sieniä. Hallitsijaperhe pukeutui vaatimattomasti ja he nauttivat yksinkertaisia aterioita.
Aleksanteri III vieraili Langinkoskella ensimmäisen kerran vuonna 1880 ollessaan kruununprinssinä.
Vieraillessaan toisen kerran Langinkoskella hän ilmoitti haluavansa pienen kalamajan kosken rannalle.
Majan rakentaminen aloitettiin kesällä 1888, ja se vihittiin käyttöön seuraavana vuonna.
Aleksanteri III vietti kalastusmajalla aikaa useana kesänä. Vuonna 1894 valtaan astunut keisari Nikolai II vieraili Langinkoskella vain kerran, syksyllä 1906, ja viipyi paikalla vain pari tuntia.
Ravintola Wanha Fiskaria on ollut tällä paikalla vuodesta 1990.
Kaikki lähti alkujaan inhohimosta kalaan.
Ravintolan isäntä Matti Horto toi aikoinaan elannon perheemme pöytään kalastamalla.
Tästä saimme kipinän ravintolan perustamiseen Sapokkaan, meren äärelle.
Ravintolan nimikin Wanha Fiskari viittaa kalastukseen ja mereen.
Ravintola Wanha Fiskari sai Kilpiravintola statuksen vuonna 2012.
Samana vuonna ravintolalle myönnettiin Kotkan Yrittäjät ry:n yrittäjäpalkinto.
Vuodet ovat olleet erittäin antoisia, kiitos siitä kuuluu teille,
hyvät asiakkaamme.
'Kalastajan buffet' -lounas
-Raikkaat salaatit, kylmät kalat, väh. kolmella
tavalla, leivät, levitteet
-Fiskarin kuulu lohikeitto
-Kevyesti savustettua possua + uunijuurekset
- Jälkiruokana raparperipaistos, vaniljakastike
-Kahvi, haudutettu tee.