Ravintola Wolkoffin Blinit 28.2.2014

Blinit – kevätaurinko ruokapöydässä

(Venäläisten blinien historiaa)

Ruokavuoden kalenterissa helmikuuhun kuuluvat blinit. Blinit ovat venäläisen keittiön klassikko, joita nautitaan nimenomaan helmikuussa, laskiaisena, ennen paastoon laskeutumista. 

Slaavilaisessa ruokaperinteessä ja ortodoksisessa kirkkovuodessa paastoa edeltävällä viikolla ei saa enää syödä lihaa, mutta voita, kermaa ja kananmunia senkin edestä. 

Niinpä laskiaisviikosta on myös käytetty nimitystä voiviikko (maslenitsa).

Sanalla maslenitsa viitataan pyöreisiin blineihin, jotka symboloivat aurinkoa. Maslenitsan aikaan venäläiset ovat keittiöissään ja kokkaavat blinejä.

Maslenitsaan liittyy paljon perinteitä: voiviikon aloittavana:

·         Maanantaina on tapana auttaa vähäosaisia lahjoittamalla ensimmäiset blinit, mikä edustaa taistelemista köyhyyttä vastaan.

·         Tiistai on omistettu naimattomille miehille, jotka ovat maslenitsan sankareita ja etsivät tulevia morsiamiaan. Jo varattujen morsianten lähentely aiheuttaa usein katutappeluita.

·         Keskiviikkona on tapana vierailla anopin luona ja hänen tulee toivottaa vävy tervetulleeksi kotona paistetuilla blineillä.

·          Torstaita nimitetään puhtaaksi torstaiksi, minkä takia naisten tulee siivota kotinsa.

·         Perjantaina vuorostaan äidit vierailevat vävyjensä luona ja blinejä nautitaan yhdessä.

·         Lauantaina maslenitsaa juhlitaan kaduilla tanssien, syöden blinejä ja juoden vodkaa.

·         Poshchjonnoe Voskresenje eli sovintosunnuntai on anteeksipyynnön päivä ja silloin ihmiset pyytävät toisiltaan anteeksi kaikkia loukkauksia.

·         Sunnuntai on myös viimeinen päivä ennen pääsiäistä, jolloin voi juoda vodkaa. Maslenitsan jälkeen on kristittyjen paasto, jonka aikana ruuan ja juoman määrä on rajoitettu.

 

Blinien, jotka Suomessa yleisesti tunnetaan myös linnien nimellä, sanotaan symboloivan aurinkoa. Auringon paluuta pimeän talven jälkeen ainakin on juhlittu syömällä pyöreitä, tulikuumia ja voissa auringonkeltaiseksi  paistettuja blinejä.

Aikoinaan ylenpalttisella blinien syönnillä taattiin hyvä sato ja muutenkin onnellinen vuosi.

Blienien kaveriksi kahdenlaista mätiä, suolakurkkua, sienisalaattia, sipulia, smetanaa, rapusalaattia, lohta ja kinkkua.
Tästä vaan maistelemaan...
Kuvat: Raino Salmi